Haosul este ordinea care produce dezordinea

În formele lor de bază, fractalii nu sunt foarte spectaculoşi. Apariţia informaticii a deschis însă noi posibilităţi. Se pot desena fractali foarte complecşi, li se pot adăuga efecte coloristice, evoluţia lor poate fi animată şi li se pot vedea detaliile la o scară practic nelimitată.

Fără a fi teoretizaţi, fractalii pot fi observaţi în arta tradiţională africană. Textilele folosesc deseori geometrii fractale, la fel şi unele sculpturi. În arhitectură, casele circulare sunt aranjate în cercuri, iar casele pătrate sunt aranjate sub forma de pătrat.

Prin grafica digitală, fractalii au început să fie folosiţi tot mai mult cu valenţe artistice. Pentru a crea ceva original şi interesant, este nevoie de un talent aparte, care constă în alegerea intuitivă a unor culori armonioase, dar mai ales în găsirea algoritmilor geometrici care să genereze imagini impresionante. Prin animaţie, zoom şi tot felul de efecte complementare, se pot obţine secvenţe video spectaculoase, fascinante sau halucinante.

Artă grafică cu fractali

Există încercări de a folosi teoria fractalilor şi în domenii non-vizuale, cum ar fi muzica. Deşi sunt experimente care trezesc un anumit interes, rezultatele nu sunt, cel puţin deocamdată, atât de semnificative. Totuşi, teoria fractalilor este relativ nouă şi se dezvoltă, aşa că nu se ştie ce ne rezervă viitorul în acest domeniu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: